Onbebouwd terrein naast A12 en bij NS-station Lansingerland-Zoetermeer wordt volgebouwd

Bleizo-West, een lege lap grond aan weerszijde van de A12 nabij NS-station Lansingerland-Zoetermeer, wordt de komende jaren ontwikkeld tot een woon- en werkgebied. De gemeenteraden hebben hier nu ‘ja’ tegen gezegd.

Lansingerland en Zoetermeer hebben de door hen gewenste ontwikkeling de naam ‘Proeftuin Bleizo’ gegeven waarbij ze mikken op de bouw van vier- tot zesduizend woningen. De helft daarvan moet bestaan uit betaalbare huur- en koopwoningen.

Het projectgebied, zo meldt de eerste genoemde gemeente in een persverklaring, moet een groene uitstraling krijgen, gecombineerd met de komst van bedrijven en voorzieningen.

De directe omgeving van Proeftuin Bleizo bestaat uit een innovatief glastuinbouwgebied waar Wageningen Universiteit (WUR) veel onderzoek verricht. Tevens zijn de vele enorme distributiecentra van onder meer de supermarktgiganten Albert Heijn, Jumbo en Hoogvliet er in het oog springend.

Plannen
,,Met Bleizo-West hebben we als gemeenten goud in handen, niet alleen voor Lansingerland en Zoetermeer maar voor de hele zuidelijke Randstad’’, meent Simon Fortuyn, wethouder van Lansingerland. Zijn Zoetermeerse college Jan Iedema stelt dat met ‘Proeftuin Bleizo een mooie kans biedt voor gezamenlijke groei’. Verder schatten de gemeenten in dat deze woon/werk-ontwikkeling de kansen vergroot voor de zogenoemde ZoRo-lijn, een Randstadrailverbinding tussen Zoetermeer en Rotterdam.

De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt. Het is de bedoeling dat de beide gemeenteraden volgend jaar besluiten nemen over de ontwikkelingen in Bleizo-West. Wanneer de eerste huizen worden gebouwd is nu nog niet te zeggen.