Straatracers

Oorverdovende herrie door scheurende auto’s: het is waar bewoners rondom het bedrijventerrein op de rand van Langsingerland en Zoetermeer al jarenlang ‘s nachts door wakker liggen. De omwonenden zijn de illegale straatraces spuugzat, bleek wel uit een informatieavond en raadsvergadering over het onderwerp. ‘We slapen al jarenlang slecht’, zegt een van de bewoners. De politiek gaat ingrijpen en maakt daar bijna een half miljoen euro voor vrij.

‘Ik ben wel eens uit wanhoop ‘s nachts met mijn telefoon naar buiten gelopen en tegen de agent die ik aan de lijn had, geroepen: hoort u nu hoe oorverdovend het is?’ Het zit de bewoners hoog, de nachtelijke straatraces bij hun om de hoek. Het gaat om het Prisma bedrijventerrein in Lansingerland, maar vanuit de de wijk Oosterheem in Zoetermeer en zelfs vanuit Benthuizen komen klachten van geluidsoverlast.

Op de drukbezochte informatieavond beloofden de burgemeesters van Zoetermeer en Lansingerland dat er maatregelen komen. Zo moeten drempels en camera’s een einde maken aan de illegale races.

‘Het maakt niet uit of je slaapkamerraam wel of niet open staat’, zegt een bewoner uit de Zoetermeerse wijk Oosterheem. ‘Ik word er direct wakker van, het gaat maar door en al die tijd slaap ik dus niet. Het beïnvloedt mijn werk en mijn gezin. ‘s Ochtends zijn we gewoon niet uitgerust.’

Ook de manager van het bedrijventerrein, Johan van Stralen, zit met de handen in het haar. ‘Vanaf 2017 heb ik er al over aangeklopt bij de gemeente. Werknemers op het bedrijventerrein maken zich zorgen om hun veiligheid’, vertelt hij. Een ondernemer op het bedrijventerrein kon zelfs naar eigen zeggen ‘net een keer op tijd in de berm springen’.

Politie heeft het te druk

De laatste jaren lijkt het probleem alleen maar groter te worden, stellen bewoners en de manager. ‘Het is nu gewoon drie keer in de week en ook in het weekend raak’, zegt Van Stralen.

De politie heeft niet de capaciteit om steeds maar ‘s nachts in te grijpen, weet ook de burgemeester van Lansingerland, Pieter van de Stadt: ‘Er is ‘s nachts weinig politiecapaciteit waardoor zaken met een hogere prioriteit voorgaan.’ En dus liggen de bewoners al jaren nachtenlang wakker.

450.000 euro voor maatregelen

Daar moet een einde aan komen, besefte ook de politiek. Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Lansingerland werd donderdagavond een motie aangenomen die oproept om samen met de gemeente Zoetermeer op te trekken in het aanpakken van de straatraces.

Ook werd een plan door een grote meerderheid gesteund om 450.000 euro vrij te maken voor maatregelen. Daarbij gaat het onder andere om het aanleggen van verkeersdrempels. De drempels moeten in 2024 worden aangelegd.

Bron: Omroep West